Protein Proteiner er kroppens byggesten. Protein er afledt af det græske ord proteion, der betyder "første rang", hvilket siger noget om den afgørende rolle, som proteinet spiller for den levende organisme. Kilder til protein er kød, mejeriprodukter, æg, fisk, kornprodukter og grøntsager. Vi har brug for proteiner til opbygning af vore muskler og indre organer, herunder hjernen. Proteiner mætter godt og sætter gang i forbrændingen og indeholder mange vitaminer og mineraler. Vi har behov for omkring 60g protein om dagen. Man siger, at vi har brug for, at 10-15% af vores daglige energiindtag kommer fra protein. Proteinenergiprocenten bør altså - over en dag - ligge på omkring 10-15%. Når vi indtager ét gram protein, får vi tilført 4 kcal. Kulhydrat Kulhydrater er vores primære energikilde, og den kulhydratenergi, der ikke umiddelbart forbrændes, lagres i leveren som det såkaldte glykogendepot. Kilder til kulhydrater er brød, ris, pasta, gryn, kartofler, frugt, grøntsager og sukker. Vi har brug for kulhydrater, i lighed med at en bil skal have brændstof for at køre. Kulhydrater er den første energikilde i hierakiet, dvs. den vi først forbrænder, når vi forbrænder energi. Og hvis indtaget af kulhydrat er for stort, vil der være langt ned til fedtforbrændingen. Derfor siger man, at kulhydrat feder indirekte. Kulhydrater er groft sagt to ting:
Det anbefales, at ca. 55-60% af vores daglige energiindtag er kulhydratenergi og fortrinsvis brød, ris, pasta, gryn, kartofler og frugt, som jo giver os kostfibre, vitaminer, mineraler og væske. Fedt Fedtstoffer er den energikilde, som vi har størst problemer med. Dels fordi vi spiser for meget fedt, dels fordi vi har svært ved at skelne mellem det sunde og det knapt så sunde fedt. Det animalske fedt
Det vegetabilske fedt og fiskeolien
Man må ikke tro, at det at spise intet fedt eller så lidt fedt som muligt er en kvalitet i sig selv, Det er ikke tilfældet. Det handler om at spise den mængde fedt, som vi anbefales, nemlig max 30% af det samlede energiindtag over en dag. Og indtager vi eksempelvis 2.250 kcal om dagen, vil max 30% svare til 675 "fedtkalorier". Når vi indtager 1 gram fedt får vi tilført 9 kcal dvs. de 675 "fedtkalorier" svarer til 75 gram fedt om dagen. Ud af de max 75 gram fedt om dagen, anbefales det, at højst 1/3 er mættet fedt, svarende til 25 gram. Så er der 2/3, svarende til 50 gram, til de umættede fedtkilder. Det handler altså både om arten af fedtstoffer og mængden af fedtstoffer, når vi anskuer vores dagskost. Fedt er en nødvendig energikilde. F.eks. ville mange vitaminer ikke kunne opløses og virke, hvis der ikke var fedt til stede i vores kost, og vi ville blive fejlernærede. Alkohol Alkohol er en indirekte energikilde, fordi den relaterer sig til maden, men indgår ikke direkte som anbefaling til den normale dagligdagskost. Når du indtager 1 gram alkohol, får du tilført 7 kcal. |